Nyitva tartás

Hétfő Zárva
Kedd 10 - 16
Szerda 10 - 16
Csütörtök 10 - 16
Péntek 10 - 16
Szombat Bejelentkezéssel
Vasárnap Zárva

Események

  • Nincs közelgő esemény

Belépés

Fejlesztési terv

FELHÍVÁS 

Teleki-virág Vetélkedő
2017/2018. 

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusok Szervezetének Teleki Oktatási Központjával (Szováta) valamint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával közösen 2017/2018-ban hetedik alkalommal hirdeti meg középiskolai diákok számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsolatos vetélkedősorozatát. 

  

A verseny célja, hogy a hazai középiskolás diákok Erdéllyel kapcsolatos ismereteiket elmélyíthessék, illetve az Erdélyben és az anyaországban élő diákok között rendszeres kapcsolat alakuljon ki. 

A három fordulós vetélkedősorozaton kétfős csapatok indulhatnak.

Az első fordulóban a csapatoknak egy rövid (max. 12 oldal) dolgozatot kell készíteniük az alábbi témakörök egyikéből:

1.      

Nemzetiségek a monarchia olvasztótégelyében – kis népcsoportok a kárpát-medencében egykor és ma

2.      

Erdély élővilága, állatok, növények, jellegzetes élőhelyek ábrázolása régi korokban és napjainkban festményeken és egyéb műalkotásokban

3.      

Kisragadozók Erdélyben – a kisragadozókkal kapcsolatos megfigyelések, hiedelemvilág, elterjedésük, ritkításuk, védelmük

4.      

2018 a Kulturális Örökség Európai Éve – hogyan őrizzük lakóhelyünkön, intézményünkben kulturális örökségünket, kárpát-medencei identitásunkat

5.      

Gyógynövények Erdélyben, a népi gyógyászat eszközei, gyűjtés, tartósítás, felhasználás, hiedelmek és igazolt gyógyhatások

6.      

Egy erdélyi nemesi család életútja, kiemelkedő képviselőin (tudósok, politikusok, tanárok, művészek, sportolók) keresztül, ma is élő leszármazottak bemutatása

7.      

Értékek a talpunk alatt – Erdély védett barlangjai, kövületek, ásványok, ércek, bányászat és annak környezeti vonatkozásai

A második fordulóban Szegeden, az Interaktív Természetismereti Tudástárban a csapatok bemutatják dolgozataikat, valamint részt vesznek egy vetélkedőn. A kiselőadások időtartama maximum 5 perc, szemléltetésükhöz javasoljuk a Microsoft PowerPoint program használatát.

A benyújtott pályamunkáknál és a versenyen megtartott előadásoknál előnyt élveznek a saját, önálló munkán alapuló eredmények (megfigyelések, felmérések, riportok, tanulmányutak, kérdőívezések, saját rajzok, fotók, képzőművészeti alkotások, makettek, modellek, kísérletek, gyűjtemények).

A harmadik fordulóban a hazai versenyen győztes első három csapat 2018. április 23-27. között erdélyi középiskolásokkal mérhetik össze tudásukat a Teleki-virág Interaktív Természetvédelmi Vetélkedőn a szovátai Teleki Oktatási Központban. Az anyaországi döntő első tíz csapatának tagjai a szovátai vetélkedő erdélyi diákjaival a CSEMETE Egyesület bugaci oktatóközpontjában egy természetismereti táborban vehetnek részt.

 

A felkészüléshez szükséges információk a www.csemete.com weboldalon, az Interaktív Természetismereti Tudástár honlapján (http://www.tudaskapu.hu), valamint Facebook oldalán érhetők el.

A felkészüléshez szükséges fényképalbum az alábbi linken található:

http://www.csemete.com/galeriak/teleki_virag_verseny_2017_18_kepek_a_felkeszuleshez-234

A jelentkezés határideje: 2017. október13.

I. forduló (dolgozatok elektronikus benyújtásának határideje): 2017. november13.

II. forduló: 2017. november24. péntek (Szeged)

III. forduló: 2018. április 23-27. (Szováta)

Jelentkezni a „Jelentkezési lap Teleki-virág Vetélkedő 2017/2018” űrlap kitöltésével lehet, amelyet kérünk elküldeni a teleki.vetelkedo@jgypk.szte.hu e-mail címre.

 

Nevezési díj nincs, de a II. fordulóban a versenyzőknek a Tudástárba szóló belépőjegyet kell vásárolniuk. A diákjegy ára 500 Ft/fő.